Jump to ContentJump to Main Navigation
The Insula of the Menander at Pompeii: Volume 1: The Structures$
Users without a subscription are not able to see the full content.

Roger Ling, Paul Arthur, Georgia Clarke, Estelle Lazer, Lesley A. Ling, Peter Rush, and Andrew Waters

Print publication date: 1997

Print ISBN-13: 9780198134091

Published to Oxford Scholarship Online: November 2020

DOI: 10.1093/oso/9780198134091.001.0001

Show Summary Details
Page of

PRINTED FROM OXFORD SCHOLARSHIP ONLINE (oxford.universitypressscholarship.com). (c) Copyright Oxford University Press, 2021. All Rights Reserved. An individual user may print out a PDF of a single chapter of a monograph in OSO for personal use. date: 23 June 2021

I 10, 2-3

I 10, 2-3

Chapter:
(p.38) I 10, 2-3
Source:
The Insula of the Menander at Pompeii: Volume 1: The Structures
Author(s):

Roger Ling

Paul Arthur

Georgia Clarke

Estelle Lazer

Lesley A. Ling

Peter Rush

Andrew Waters

Publisher:
Oxford University Press
DOI:10.1093/oso/9780198134091.003.0016

No part of I 10, 2-3 is protected by a modern roof, and the house is now in such a ruinous condition as to render interpretation difficult. The form of the house, like that of 1 10, 1, is very irregular. It has a street frontage of much the same width as its neighbour, but loses space at the rear to the latter’s kitchen yard; at the same time, its backmost rooms (10-12) project into the property behind (I 10,18). The result is a plan which is relatively broad and symmetrical at the front (north) but becomes progressively attenuated, with its axis misplaced westwards, at the rear. A central fauces (I 10, 3), with a painted lararium niche in its east wall (Pl 12), leads from the street to a broad but shallow ‘atrium’ (4) which provides access to the remaining parts of the house. The room to the left of the fauces operated in the final years as a shop (110, 2), with a wide opening to the street (Pl 3) and an L-shaped counter in the front part; it remained accessible from the interior of the house through a doorway into the eastern part of the ‘ atrium’, but also had an independent back room (8), which was separated from the ‘atrium’ by a timber-framed partition. The room to the right of the fauces (room 5) was roughly 2.80 m. square, with a fair-sized window (just under 1 m. wide and just over 1 m. tall) high up in the centre of its north wall (Fig. 39 (S26); cf. Pl 27) and a doorway from the ‘atrium’ (Pl 13) at its south-east corner. It retains a decorated pavement and (under a later decoration) wall-plaster of the period of the First Pompeian Style; there are also traces of a segmental vault evidently going back to the same phase. The ‘atrium’ is perhaps even less deserving of the name than its counterpart in 110,1. It is less than 3 m. deep and acts as little more than a hallway providing access between the fauces and the other parts of the house.

Keywords:   amphorae, beam-holes, cisterns, dolia, graffiti, kitchen, latrine, mezzanine, oecus, pavements

Oxford Scholarship Online requires a subscription or purchase to access the full text of books within the service. Public users can however freely search the site and view the abstracts and keywords for each book and chapter.

Please, subscribe or login to access full text content.

If you think you should have access to this title, please contact your librarian.

To troubleshoot, please check our FAQs , and if you can't find the answer there, please contact us .