Jump to ContentJump to Main Navigation
The Insula of the Menander at Pompeii: Volume 1: The Structures$
Users without a subscription are not able to see the full content.

Roger Ling, Paul Arthur, Georgia Clarke, Estelle Lazer, Lesley A. Ling, Peter Rush, and Andrew Waters

Print publication date: 1997

Print ISBN-13: 9780198134091

Published to Oxford Scholarship Online: November 2020

DOI: 10.1093/oso/9780198134091.001.0001

Show Summary Details
Page of

PRINTED FROM OXFORD SCHOLARSHIP ONLINE (oxford.universitypressscholarship.com). (c) Copyright Oxford University Press, 2021. All Rights Reserved. An individual user may print out a PDF of a single chapter of a monograph in OSO for personal use. date: 22 June 2021

I 10, 8 and 9

I 10, 8 and 9

Chapter:
(p.171) I 10, 8 and 9
Source:
The Insula of the Menander at Pompeii: Volume 1: The Structures
Author(s):

Roger Ling

Paul Arthur

Georgia Clarke

Estelle Lazer

Lesley A. Ling

Peter Rush

Andrew Waters

Publisher:
Oxford University Press
DOI:10.1093/oso/9780198134091.003.0020

This complex consists of an atrium-house from which a front room has been separated at a late stage to form an independent shop or workshop. Together they occupy the north-west corner of the insula, the house opening northwards and the shop westwards. Before the shop was separated from it, the house had a relatively broad facade (approx. 14 m.), but the oblique alignment of the insula boundary to the west resulted in a considerable contraction towards the rear. At the southern end of the roofed part of the house, coinciding with the south walls of rooms 10 and 12, the property is only 10 m. wide; and the garden beyond this, thanks primarily to a shift in the line of the eastern boundary becomes even narrower, contracting to less than 8.50 m. As in the Casa del Fabbro, the atrium (1) is set against one of the property boundaries, this time the west rather than the east; but, owing to the greater width of the house, it is broader (from 7.20 to 8.20 m.) and still allows space for a deep room on the east. The impluvium is centrally positioned in relation to the short (south) side. The fauces, however, enters the atrium somewhat off-centre, 3.80 m. from the northeast corner and 2.70 m. from the north-west, presumably in order to obtain three more or less equally sized rooms on the north facade. As the plot contracts toward the rear, this tripartite division becomes more difficult; the outlying rooms, on the west side particularly are uncomfortably narrow and cramped. Of the three rooms on the north front, the westernmost is the one which in the final period had become a shop with an independent entrance (I 10, 9); it had formerly been a corner room opening from the atrium via a doorway immediately adjacent to the fauces, but this doorway was blocked and a new entrance, 2.30 m. wide, quoined in opus listatum, was opened in the west wall (Pl 90). The lava threshold (Fig. 61) points to fittings typical of a shop: a separate pivoted door and vertical planks set overlapping in a groove.

Keywords:   atrium, beam-holes, ceilings, dating, garden, impluvium, kitchen, latrine

Oxford Scholarship Online requires a subscription or purchase to access the full text of books within the service. Public users can however freely search the site and view the abstracts and keywords for each book and chapter.

Please, subscribe or login to access full text content.

If you think you should have access to this title, please contact your librarian.

To troubleshoot, please check our FAQs , and if you can't find the answer there, please contact us .