Jump to ContentJump to Main Navigation
The Insula of the Menander at Pompeii: Volume 1: The Structures$
Users without a subscription are not able to see the full content.

Roger Ling, Paul Arthur, Georgia Clarke, Estelle Lazer, Lesley A. Ling, Peter Rush, and Andrew Waters

Print publication date: 1997

Print ISBN-13: 9780198134091

Published to Oxford Scholarship Online: November 2020

DOI: 10.1093/oso/9780198134091.001.0001

Show Summary Details
Page of

PRINTED FROM OXFORD SCHOLARSHIP ONLINE (oxford.universitypressscholarship.com). (c) Copyright Oxford University Press, 2021. All Rights Reserved. An individual user may print out a PDF of a single chapter of a monograph in OSO for personal use. date: 23 June 2021

I 10, 10-11: Casa Degli Amanti

I 10, 10-11: Casa Degli Amanti

Chapter:
(p.197) I 10, 10-11: Casa Degli Amanti
Source:
The Insula of the Menander at Pompeii: Volume 1: The Structures
Author(s):

Roger Ling

Paul Arthur

Georgia Clarke

Estelle Lazer

Lesley A. Ling

Peter Rush

Andrew Waters

Publisher:
Oxford University Press
DOI:10.1093/oso/9780198134091.003.0021

The casa degli amanti (house of the lovers), at the south-west corner of the insula, falls into two fairly distinct halves: the atrium complex, oriented on the street to the west, and the peristyle with its surrounding rooms, oriented on the street to the south and on the property boundary to the east. In the atrium complex, the atrium is misplaced to the south of the central axis, allowing space for two large rooms to the north, one of which was possibly a shop or workshop (5.50 m. × 4.70 m.), with a separate entry from the street (I 10, 10), while the other (5.80 m. × 4.50 m.), decorated with mythological wallpaintings and provided with a wide opening on to the peristyle, must have been a dining-room or oecus (room 8). Each of these had a segmental vault rising from a height of about 3.50 m. at the spring to slightly over 4 m. at the crown. In the first the vault is missing, but the holes for some of its timbers are visible in the east wall and a groove along the north wall marks the seating for the planking attached to them; at a higher level, in the north and south walls, are the remains of beam-holes for the joists of the upper floor or attic (see below). The arrangements in room 8 are now obscured by the modern vault constructed to provide a surface for the reassembled fragments of the ceiling-paintings; but the shape of the vault is confirmed by the surviving plaster of the lunettes, while a beam-hole for the lowest of the vault-timbers is visible above the corner of the western lunette in an early photograph (Superintendency neg. C 1944). The shop I 10, 10 had a small window high in the street wall to the south of Its entrance; whether there were any additional windows above the entrance, it is impossible to say, since this part of the wall is a modern reconstruction. Room 8 was lit by a splayed window cut in the angle of the vault and the eastern lunette, opening into the upper storey of the peristyle.

Keywords:   amphorae, beam-holes, ceilings, dining-rooms, drainage, garden, kitchen, latrine, oecus

Oxford Scholarship Online requires a subscription or purchase to access the full text of books within the service. Public users can however freely search the site and view the abstracts and keywords for each book and chapter.

Please, subscribe or login to access full text content.

If you think you should have access to this title, please contact your librarian.

To troubleshoot, please check our FAQs , and if you can't find the answer there, please contact us .