Jump to ContentJump to Main Navigation
The Insula of the Menander at Pompeii: Volume 1: The Structures$
Users without a subscription are not able to see the full content.

Roger Ling, Paul Arthur, Georgia Clarke, Estelle Lazer, Lesley A. Ling, Peter Rush, and Andrew Waters

Print publication date: 1997

Print ISBN-13: 9780198134091

Published to Oxford Scholarship Online: November 2020

DOI: 10.1093/oso/9780198134091.001.0001

Show Summary Details
Page of

PRINTED FROM OXFORD SCHOLARSHIP ONLINE (oxford.universitypressscholarship.com). (c) Copyright Oxford University Press, 2021. All Rights Reserved. An individual user may print out a PDF of a single chapter of a monograph in OSO for personal use. date: 22 June 2021

I 10, 18

I 10, 18

Chapter:
(p.212) I 10, 18
Source:
The Insula of the Menander at Pompeii: Volume 1: The Structures
Author(s):

Roger Ling

Paul Arthur

Georgia Clarke

Estelle Lazer

Lesley A. Ling

Peter Rush

Andrew Waters

Publisher:
Oxford University Press
DOI:10.1093/oso/9780198134091.003.0022

Of all the houses in the insula, this is the least easy to study. It is now used as a base for a team of workmen, and certain rooms (2,3,10) are so full of materials and equipment as to put severe restrictions upon the possibility of observation and measurement, while others (6, 6A, 8A) have been filled with topsoil and turned into a fruit and vegetable garden. In addition, the perilous condition of the wooden stairs restored against the south wall of the atrium has prevented close examination of features beneath them. Like I 10, 3 this modest house is relatively broad at the front (8.90 m.), but contracts towards the rear. The front part is of classic type, with a central fauces flanked by symmetrical rooms opening into a compluviate atrium. The room to the north of the fauces (2), slightly under 3 m. square, has a simple painted wall decoration of red fields and is presumably to be identified as a cubiculum; that to the south (3) is somewhat larger (2.80 m. × 3.50 m.) and has slightly more elaborate paintings (including red and yellow fields), so may perhaps have been an oecus. The atrium is not actually centred upon the fauces but misplaced southwards to allow space for two rooms on its north side. Because of this misplacement, the shallow impluvium, now destroyed by exposure to weathering but recorded in the plan and photograph published by Elia, was set with its north edge aligned on the south wall of the fauces. On the south side of the atrium were the wooden stairs just mentioned, which climbed eastwards to the upper floor above room. The two rooms on the north side are, first, a shallow recess or ala (4), 2.30 m. wide by 1.85 m. deep, decorated with Third Style paintings, and, secondly, a tiny cubiculum or storeroom (5, measuring 2 m. × 1.50 m.), which was apparently devoid of all natural lighting other than what came through the doorway. Behind the atrium the width of the house is occupied by two rooms.

Keywords:   atrium, beam-holes, cisterns, dating, graffiti, impluvium, jetties, kitchen, latrine

Oxford Scholarship Online requires a subscription or purchase to access the full text of books within the service. Public users can however freely search the site and view the abstracts and keywords for each book and chapter.

Please, subscribe or login to access full text content.

If you think you should have access to this title, please contact your librarian.

To troubleshoot, please check our FAQs , and if you can't find the answer there, please contact us .